A Paracordról

A paracordkarkötők.hu weboldal azért készült, hogy az emberek közelebbről megismerkedhessenek a paracord anyaggal, hogy megtudják mennyi kiegészítő és hasznos eszköz készíthető belőle. 

A Paracord nemcsak divatos kiegészítő, hanem mindenekelőtt hasznos eszköz, mely hasznára válhat különböző élethelyzetekben.

A Mi célunk modern, hasznos és szép kiegészítők értékesítése mindennapos használatra vagy a természetbe!

A túlélő karkötők és kulcstartók Paracord 550 Amerikai ejtőernyőzsinórból készülnek,melyre a nagy teherbírás, ellenálló képesség és a sokoldalú felhasználás a jellemző. Nem csak divatos kiegészítő, hanem praktikus eszköz túrázók, hegymászók vagy természetjárók számára.


MIÉRT TÚLÉLŐ KARKÖTŐ?

A karkötő krízis helyzetben szétbontható, és az így nyert akár 5,5 méter hosszú 250 kg teherbírású zsinór szükség szerint felhasználható!

Felhasználási  lehetőségek:

- szakadt ruha javítása
- ruhaszárító kötél- cipőfűző
- fogselyem
- felszerelés rögzítése
- cipzár felhúzó
- kisállat póráz
- leereszkedés valahonnan- ember megkötözése
- menedék és csapda készítés
- helyszínek megjelölése
- horgászat
- tutaj készítés
- vérzés csökkentése elszorítással
- nyílt seb összevarrása
- törött végtag sínbe rakása

Néhány mondat a Paracord 550 - ről:

A Paracord szó két szó összeállásából alakult:  Parachute és cord , mely magyarul azt jelenti ejtőernyő zsinór.

A II.Világháború alatt a Paracord ejtőernyő zsinórként szolgált, azonban  az ejtőernyősök hamar rájöttek, hogy több életszituációban fel tudják használni az anyagot,, mint pl. menedék készítésére, csapda készítésére,eszközeik rögzítésére, vérzés elszorítására...stb

A Paracord 550 ejtőernyő zsinór (Parachute Cord ) könnyű, rugalmas zsinór, mely 100 % nylonból készül az USA - ban, külső köpenyből és belső magból áll. A Paracord külső köpenye több szálból szőtt, így sima felületet biztosit a zsinórnak, mely 7 belső szálat rejt magában. A zsinór átlagos vastagsága 4 mm.

Az ejtőernyőzsinór elszakításához 550 font-nyi , azaz 249 kg-nak megfelelő erő szükséges, innen ered a Paracord 550 elnevezés.

A Paracordot többnyire a fegyveres erők használják. Hasznos a tábor körüli különbözi munkák során, az eszközök kényelmesebb cipelésénél, de a harcmezőn is bevethető pl. az ellenség megkötözésére, vagy más hasonló eszközök helyettesítésére. A kések markolatának paracordal való beborításával a katonák összekötötték a kellemest a hasznossal. A markolat kényelmesebbé vált és a természetben a kés és paracord együttese hasznos segédeszköz.

Hasznos funkciói közt megemlíthetjük még: sátorépítés, a cipzárzsinór meghosszabbítása, kilométer számoló, eszközök rögzítése. Az általános használhatósa mellett fontos felismernünk akár életmentő funkcióját is egy krízishelyzetben.

A zsinór köpenyét könnyen szétválaszthatjuk a zsinór magjától. A belső mag 7 belső szálból áll, melyek további kisebb szálakra bonthatóak.  Ezek a vékony szálak remekül hasznosíthatóak horgászat során vagy mint cérna a varrás során, ha épp erre van szükség. A túlélésért folytatott küzdelemben 1 -2 méter hosszú zsinór az Életet jelentheti!